Cornus mas LATVIŠKA
search
  • Cornus mas LATVIŠKA
  • Cornus mas LATVIŠKA
  • Cornus mas LATVIŠKA

Cornus mas LATVIŠKA

€8.26
at season peak IV - VII please ask for availability, VIII - III delivery according to schedule

latviška veislė, sultingi, už laukinius stambesni vaisiai

Container: 11Ø C1
Height: 30-40CM
Quantity
not in stock, only pre-order

  Delivery policy

(edit with the Customer Reassurance module)

Latvijoje atrinkta sedula, vaisiai stambesni už laukinius, sultingi, gero skonio. Sėjinukas, neskiepyta, savašaknė.

_x000D_

Geltonžiedė sedula – Cornus mas
Tai puikus puošnus laukinės gamtos akcentas jūsų sode, kurio kaulavaisius panaudosite sirupams, uogienėms, džemams, vaisių vynui ar likeriams. Šis vertingas didelis uogakrūmis ar nedidelis šakotas medelis paprastai užauga iki 5x5 m platus šakotas krūmas, bet galima formuoti ir perpus ar dar mažesnį augalą, nes pakenčia ir smarkų genėjimą.

_x000D_

Kaulavaisiai gali būti valgomi švieži, džiovinti ir perdirbti. Valgomi kai pilnai sunoksta, jų skonis rūgštokas, primena vyšnios ir spanguolės mišinį, o visiškai prinokusių jis panašus į slyvų. Ypač tinkami uogienėms, išėmus kauliukus ir išvirus su cukrumi ir apelsinų sultimis skoniu primena spanguolių padažą, taip pat galite pridėti aronijų ar kitų vaisių. Galite išbandyti ir mirkytas sūryme, bus labai panašu į alyvuoges.

_x000D_

Vaisiai 10-15mm ilgio su kauliuku viduje, o veislinių augalų keliskart didesni. Augalas turi dar ir gydomųjų savybių, be to sėklos aliejingos. Sėklos taip pat gali būti skrudinamos bei malamos ir naudojamos kaip kavos pakaitalas. PFAF organizacijos, tiriančios augalų naudingumą žmogui, skiriama penkiabalėje sistemoje - valgomumas 4 balai, panaudojimas medicinoje 2 balai.

_x000D_

Lietuvoje geltonžiedės sedulos vaisiai prinoksta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, ne vienu metu. Sėkmingai deri 5A zonoje, -29C, todėl tinkama auginti visoje Lietuvos teritorijoje. Augalas atsparus vėjams (pamulčiuokite dirvos paviršių), pakenčia smarkų genėjimą. . Geltonžiedė sedula labai naudinga bitėms, nes žydi anksti, kai tik bitės pradeda skraidyti. Auginama saulėtose vietose arba daliniame šešėlyje.

_x000D_

Nors augalas savidulkis, bet derlingumas bus ženkliai geresnis jei sodinsite 2 ir daugiau krūmų. Pastebima, kad jauni augalai žydi pagrinde moteriškais žiedais, o vyresni – ir vyriškais. Sedula visiškai nereikli dirvožemiui, auga tiek sunkiuose moliuose, tiek sekliuose kalkėtuose, tiek priesmėlio dirvožemiuose. Nemėgsta tik labai rūgščių dirvų ar gryno smėlio sausringų dirvų. Skirtingai nei japoninė sedula, gali augti ir vėjuotose vietose. Dauginama vegetatyviniu būdu arba skiepijant, todėl pirmo derliaus laukiama ketvirtais metais, o skiepytų veislinių augalų ir anksčiau. Sėklomis dauginti neverta, nes gali tekti laukti derliaus 10 metų ar ilgiau. Auginama sode, vazone (ir sėkmingai deri) ar gyvatvorėje.

_x000D_

 

4LVVCORMASLAT_6
0 Item

Data sheet

Light
east-facing
semi-shade
south-facing
sunny
west-facing
Care
average
easy
Soil drainage
moist, well drained
wet tolerant
Pollination
semi self fertile
Pruning
spring
Soil
Clay
Loam
Sand
any well drained
can be peaty
fertile
semi fertile
Soil pH
4.5 - 6