Persimmon - Diospyros kaki FUYU
search
  • Persimmon - Diospyros kaki FUYU
  • Persimmon - Diospyros kaki FUYU
  • Persimmon - Diospyros kaki FUYU

Persimmon - Diospyros kaki FUYU

€37.19
at season peak IV - VII please ask for availability, VIII - III delivery according to schedule
  • self-fertile
  • sweet, not tart
Container: C6,5/P24 60-80 CM
Height: 100-125CM
Quantity
not in stock, only pre-order

  Delivery policy

(edit with the Customer Reassurance module)

Diospyros kaki FUYU

_x000D_

Deri spalį - lapkritį, šiltnamyje rugsėjo pabaigoje. Vaisiai stambūs, geltoni, sultingi.
Medis 2-4 m aukščio, 2 m pločio, galima genėti.

_x000D_

Persimonas (turkiškai hurma) - vaismedis saldžiais (ir ypač saldžiais) visaverčiais vaisiais, turi daug fruktozės, gliukozės, vitaminų - A, C, P; pektino, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, baltymų; mineralų - kalio, kalcio, fosforo, geležies.

_x000D_

Vaisiai skinami prieš prinokimą, atsargiai nepažeidžiant odelės sandėliuojami. Vartojami švieži visiškai prinokę ir net pernokę (kad greičiau prinoktų palaikykite juos pusdienį šiltame vandenyje), taip pat džiovinti (panašu į figas), uogienėms, likeriams, bavariškam kremui ir t.t.

_x000D_

Šių vaisių galite pabandyti užsiauginti ir Lietuvoje.

_x000D_

Persimonai, kaip ir dauguma desertinių vaismedžių, auginami įvairiose neužmirkstančiose, tačiau drėgmę išlaikančiose dirvose. Ideali dirva - giliau įdirbtas nerūgštus priemolis, saulėtoje ar dalinai saulėtoje vietoje, užuovėjoje. Turi stiprią centrinę šaknį, todėl geriausia persodinti jaunus augalus. Augalai ilgaamžiai, iki 500 metų. Pavasarį anksti nubunda, todėl nerekomenduojama auginti rytinės saulės šildomoje vietoje.

_x000D_

Rytinis (japoninis) juodmedis (persimonas) - Diospyros kaki

_x000D_

Šis persimonanas vertinamas ne tik kaip desertinis, bet ir kaip medicininis ir dekoratyvinis augalas. Gimtinėje užauga per 10 metrų aukščio medis, jūsų šiltnamyje galbūt pasieks 2- 3 metrus, tačiau formuoti galite kaip bet kurį kitą vaismedį.

_x000D_

Turtingiausias vaisių skonis atsiskleidžia kai labai suminkštėja, ant pačios ribos tarp sunokimo ir supuvimo. Vaisius apie 7.5cm skersmens, sudėtyje apie 25% cukrų. Lapai naudojami kaip prieskonis daržovių rauginimui, ypač pagerina raugintų ridikėlių skonį. Džiovintas minkštimas gali būti sumalamas ir naudojamas kaip saldiklis. 100g: 350kcal, 3,6 g baltymų, 1,5g riebalų, 91g angliavandenių, 7,7g skaidulinių medžiagų, 4g pelenų, 950mg kalio, 80mg kalcio, 100mg fosforo, 8mg geležies, 5600mg vitamino A, 0,2mg B1, 0,15 B2, 75mg vit. C

_x000D_

Medicinoje naudojama: karščiavimui mažinti, apetitui gerinti, odai stangrininti, atsiksėjimui lengvinti, viduriams laisvinti, skrandžio ligoms gydyti, kraujavimui stabdyti, žarnyno parazitams naikinti ir kitur.

_x000D_

Jo lapai rudenį nusidažo tamsiai raudona su violetiniu atspalviu spalva.

_x000D_

Atsparumas šalčiui 7 zona, -15C, be to mėgsta šiltas vasaras, o vaisiai skinami vėlų rudenį,  todėl Lietuvoje jį perspektyviausia auginti šiltnamyje. Kryžmadulkis, sėkloms auginti sodinama 1 vyrškas ir iki 10 moteriškų augalų. Tačiau, nesant vyriškojo augalo, moteriški augalai gali sėkmingai derėti besėkliais vaisais.

3FITDIOKAKFUY_1