Abrikosas - Prunus armeniaca KAUNAS
search
  • Abrikosas - Prunus armeniaca KAUNAS
  • Abrikosas - Prunus armeniaca KAUNAS

Abrikosas - Prunus armeniaca KAUNAS

22,23 €
sezoninė prekė, teiraukitės dėl galimumo
  • vaisiai apie 50-60 gr.
  • sultingi
  • minkštimas tvirtas
Konteineris: atviromis šaknimis
Poskiepis: P. cerasifera
Pasirinkite: balandžio 19-24 d. pristatymui
Kiekis
šiuo metu neturime - išankstinis užsakymas

 

Prekių pristatymas

KAUNAS - (poskiepis kaukazinė slyva)  Lietuvoje atrinkta veislė. Vaisiai stambūs, iki 50-60 gr., sunoksta liepos antroje pusėje, odelė šviesiai oranžinė, didžioji dalis nusispalvinusi išsiliejančiais raudonais taškeliais. Minkštimas tvirtas, vidutiniškai sultingas, skanus, labai tinka džiovinti. Minkštimas nuo kauliuko atsiskiria labai gerai, todėl lengva perdirbti. Kauliuko branduolys taip pat valgomas, skoniu primena migdolo riešutus. Medis vidutinio augumo, labai atsparus šalčiui, atsparus ligoms, dera gausiai, savidulkis.

Abrikosai - vieni vertingiausių (o gal ir patys vertingiausi) ir universaliausių kaulavaisių, kaip ir vieni lengviausiai auginamų.

Kilo iš Šiaurės Kinijos ir Mongolijos, auginami visame pasaulyje, ir yra kur kas ištvermingesni šalčiui, nei šiltesnių kraštų kaulavaisiai (trešnės,persikai). 

Dauguma abrikosų savidulkiai, gerai deri ir augdami po vieną.

Jie pakenčia prastesnes dirvas, gerai auga palyginti nederlinguose priesmėlio dirvožemiuose, jiems tinka neutrali ar net silpnai rūgšti dirva.

Reikalauja mažai priežiūros, mažai genimi. Abrikosai, kaip ir slyvos bei trešnės dera tiek ant pernykščių ūglių, tiek ir ant senesnių.

Abrikosų kamienų negalima žiemai aprišinėti, nes jie jautroki žievės ligoms, iššutimui.

Šis ne tik vertingas, bet ir labai gražus medis vertas atsirasti jūsų sode.

Apie maistines ir gydomąsias savybes parašyta ne viena knyga.

Maistinės savybės:

Vaisiai vartojami švieži ir perdirbti, verdami arba džiovinami. Net laukiniai medžiai Himalajuose duoda iki 50 kg vaisių kasmet, iš kultūrinių veisliu derliaus gaunama daugiau.

Laukiniose vaisiuose yra apie 6,3% cukrų, 0,7% baltymų, 2,5% pelenų, 2,5% pektinų. Yra apie 10 mg vitamino C /100 g.

Sėklos valgomos žalios arba virtos. Karčiose sėklose yra cianidų, todėl negalima vartoti didelias kiekiais, o saldžios valgomos be apribojimų.

Jei neturite karčiųjų migdolų, abrikosų riešutai tiks marcipanams gaminti. Gali būti spaudžiamas aliejus, sėklose jo yra iki 50 proc.

Iš kamienų dervos gaminama maistinė guma.

Gydomosios savybės (informacija apibendrinta iš moklso šaltinių, todėl negali būti vertinama kaip indikacija) : nuskausmina; antihelmintikas; astmai gydyti; kaip priešnuodis; antipiretikas, antiseptikas, antispazminis, kosulį slopinantis, atsikosėjimą gerinantis, raminamas, minkštinanatis ir t.t.

Vaisiuose gausu citrinos ir vyno rūgščių, karotinoidų ir flavonoidų. Jie maistingi, valo ir švelniai laisvina vidurius. Abrikosai – vertingas dietos priedas, gerinantis bendrą savijautą. 

Sūdyti vaisiai yra vaistai nuo uždegimo ir antiseptikas . Jie yra naudojami medicinoje Vietname gydant kvėpavimo takų ir virškinimo ligas.

Žiedai yra tonizuojantys, skatinantys vaisingumą moterims. Žievė yra sutraukianti. Šaknys ir žievės vidus naudojami gydant apsinuodijimus.

Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad išorinės žievės nuoviras naudojamas neutralizuoti vandenilio cianido poveikį.

Nuoviras taip pat naudojamas nuraminti uždegimą ir sudirgusią odą.

Sėklos yra naudojamos astmos, kosulio, ūmaus arba lėtinio bronchito ir vidurių užkietėjimui gydymui.

Abrikosas (posk. kaukazinė slyva) - Prunus armeniaca Kaunas

4ZASPRUARMKAU_5

Charakteristikos

Aukštis
2.5 - 4 m.
Plotis
3.5 - 5 m
Apšvietimas
saulėta
USDA zona
5A (-29 °C)
Priežiūra
vidutinė
Drėgmė
sausrai pakantus
Apdulkinimas
Visiškai savidulkis
Derėjimas
liepa - rugpjūtis
Vaisių dydis
vidut. dydžio
Vaisių skonis
saldus
sultingi
Genėjimas
tik jei būtina
Sodo tipas
kotedžas - neformalus
Sodinimo vieta
sodas
Dirvožemis
Priemolis
Smėlis
Dirvos pH
5.5 - 7
Atsparumas ligoms
atsparus ligoms

Jums taip pat gali patikti