Lauko orchidėja (klumpaitė, rožinė) - Garden Orchid Cypripedium PINK
search
  • Lauko orchidėja (klumpaitė, rožinė) - Garden Orchid Cypripedium PINK
  • Lauko orchidėja (klumpaitė, rožinė) - Garden Orchid Cypripedium PINK
  • Lauko orchidėja (klumpaitė, rožinė) - Garden Orchid Cypripedium PINK
  • Lauko orchidėja (klumpaitė, rožinė) - Garden Orchid Cypripedium PINK

Lauko orchidėja (klumpaitė, rožinė) - Garden Orchid Cypripedium PINK

20,58 €
sezoninė prekė, teiraukitės dėl galimumo
  • rausvažiedė klumpaitė
Konteineris: atviromis šaknimis
Kiekis
šiuo metu neturime - išankstinis užsakymas

 

Prekių pristatymas

Pastaba. Laukinėje gamtoje klumpaitės - nykstanti rūšis. Mes turime leidimą prekiauti šia kultūriniu būdu užauginta produkcija

Sodo orchidėjų klumpaičių sodinimas

Klimato zona
Frosch® Cypripedium hibridai gali būti auginami visur, kur temperatūros reguliariai neviršija 33°C vasarą ir išlieka žemiau +5 °C bent 2-3 mėnesius žiemos metu. Netgi temperatūros žemiau -25°C nesukelia jokių problemų, jei tik yra sniego danga (iki 4-os šalčio atsparumo zonos www.plantmaps.com , Lietuva patenka į šiltesnes  5-ją ir 6-ąją zonas). Nereikia jokios specialios apsaugos žiemos metu – klumpaitės visiškai atsparios šalčiui.

Jei jau prasidėjo pavasarinis augimas, lapeliai yra jautrūs šalnoms. Todėl, tokiu atveju, kai atsiranda vėlyvųjų šalnų ar sniego pavojus, pridenkite sodo orchidėjas kibirais ar plėvele

Vasaros metu jos gali atlaikyti trumpą laiką iki 40°C temperatūras, su sąlyga, kad jos pasodintos pavėsingoje vietoje. Jei jums reikalingi augalai, kurie ilgesnį laiką išlaikytų karščius, rekomenduojami hibridai jums: Cyp. kentuckiense (tokie kaip Dietrich, Gabriela, Philipp) or Cyp. reginae (pvz. Ulla Silkens).

Sodinimo vieta
Dalinis pavėsis, be tiesioginių saulės spindulių vidurdienį. Labai tinkama vieta galėtų būti šiaurinė pastato dalis. Dauguma klumpaičių yra miškingų vietovių augalai ir todėl mėgsta vėsesnes vietas, kurios neperdžiūsta sausringomis vasaromis. Vietovės, kur auga paparčiai taip pat labai tinkamos klumpaitėms auginti.

Nesodinkite klumpaičių arti medžių ar didelių krūmų, nes jų šaknys kovos dėl vandens ir maistinių medžiagų !

Dirva
Iš tikrųjų Cypripedium hibridai gerai auga daugumoje sodo dirvų. Joms patinka praaidi orui ir drėgmei, biri dirvos struktūra bent iki 10 cm gylio ir vidutinio drėgnumo sąlygos. Sunkios ir molio dirvos turi būti pagerintos mineralinėmis medžiagomis, pvz. degto molio granulėmis ar smulkintu keramzitu. Jei sodinimo vietoje pernelyg drėgna, įrengiamas drenažo sluoksnis.

Pajūrio regione, kur nuolat drėgna žiemos metu, rekomenduojama ventiliuojama priedanga nuo lietaus ir grynos mineralinės dirvos mišinys, kitu atveju gali būti nuostolių dėl šaknų puvinio.

Smėlio dirvose, kurios greit išdžiūsta, rekomenduojama padidinti drėgmės išlaikymą dirvoje įmaišant perlito, o dar geriau stikloporo, Seramis® ar Isolite®.

Dirvos padengimas spygliuočių spygliais (eglių ar pušų) taip pat ženkliai pagerina tiek struktūrą tiek drėgnumą dirvoje. Klumpaitės visiškai atsparios šalčiui ir jokios atskiros apsaugos žiemos metu nereikalauja.

Sodinimas
Ruduo – geriausias sodinimo metas. Išskleiskite šaknis dirvos paviršinėje dalyje, iki 10 cm gylio, įgilinkite šakniastiebį 2-3 cm po dirvos paviršiumi auginių pumpurus nukreipdami į viršų. Užpildykite likusį substrata jo nesuspausdami, ir tolygiai palaistykite.

Galite pažiūrėti video instrukciją apie klumpaičių sodinimą .

Augalų priežiūra
Pavasario metu klumpaites reikia reguliariai tręšti, tas būtina stipriam augimui. Naudokite bet kokias granuliuotas kompleksines pavasarines trąšas, o geriausios – ilgai tirpstančios. Tręšimo norma tokia pati, kaip ir kitoms daugiametėms gėlėms, ne sumažinta. Po žydėjimo krenta poreikis maistinėms medžiagoms, bet augimo pradžioje jis aukštas. Lapų spalva gerai atspindi maistinių medžiagų poreikį, ji tūri būti grynai žalia. Gelsvai žalia spalva nurodo maisto trūkumą arba pernelyg daug saulės. Kompostas nerekomenduojamas, o kambario orchidėjų trąšos neturi pakankamai maisto medžiagų.

Dirva neturi perdžiūti visiškai, todėl vasaros sausrų metu reikalingas tolygus ir kruopštus palaistymas reguliariais intervalais.

Ūgliai apmiršta rudenį ir po to turi būti pašalinti įstrižu judesiu arba nukerpant stiebus.

Klumpaičių kerai skirstomi kas keletą metų, kad palaikyti juos gyvybingus ir sveikus. Išsamiau galite pasižiūrėti mūsų kerų dalinimo patarimus ir mūsų video šia tema.

Augimo ciklai
Klumpaičių augimas šiek tiek skiriasi nuo paprastų daugiamečių gėlių. Auginys neauga visus metus, bet prieš išsprogimą jau būna visiškai susiformavęs. Augimo sąlygos šiemet nulemia ūglio dydį sekančiais metai ir taip pat žiedą. Vasaros metu augalas formuoja ūglio pumpurą ir jo šaknis kitam sezonui. Geros auginimo sąlygos yra ypač svarbios šiuo etapu.

Copyright: gardenorchid.com

Jūsų klumpaičių apsauga
Šliužai gali sukelti chaosą per vieną naktį. Ypač pavasario metu, todėl speciali apsauga neabejotinai reikalinga. Saugiausi šliužų kontrolės būdas tai barjeras iš vertikaliai sumontuotos varinės plokštelės (kelių cm aukščio), taip pat Etisso® Slug & Snail-Lentils arba Ferramol, kurio yra visur Lietuvoje.

Derinimas su kitais augalais
Klumpaitės atrodo geriausiai su lėtai augančiais paparčiais, epimedžiais, žemomis melsvių veislėmis (žr. nuotrauką). Jie negali konkuruoti su augiomis daugiametėmis, krūmais ir medžiais. Leptinella (sinonimas Cotula) atrodo tinkama kaip kiliminis augalas. Augalas formuoja minkštus žalius kilimus, kurie netrukdo Cypripedium orchidėjų augimui.

Instrukcija profesionalams (anglų k.) https://www.cypripedium.de/101/Frosch_Cyp_hybrids_care.pdf

1frocyppin_1n1ekov6