Amerikinė aka - Acca sellowiana
search
  • Amerikinė aka - Acca sellowiana
  • Amerikinė aka - Acca sellowiana
  • Amerikinė aka - Acca sellowiana

Amerikinė aka - Acca sellowiana

41,31 €
pristatysime dar balandį ! (išskyrus išimtis pagal grafiką)

  • itin stambūs vaisiai
  • žemuogių ir ananaso skonio
  • delikatesinio skonio žiedlapiai
  • dalinai savidulkė
Konteineris: 29Ø C10
Aukštis: 60-80CM
Kiekis
yra sandėlyje

 

Prekių pristatymas

Amerikinė aka (ananasinė guava)  – dekoratyvus visžalis iki 3 x 3 m (tačiau genimas gali augti ir iki 1-1,5m) kambarinis medelis arba krūmas. Kilęs iš Pietų Amerikos (Urugvajaus, Brazilijos, Argentinos), jos šalčio atsparumo zona 8 (-10C). Lapai paprasti, iki 6 cm ilgio, tamsia žalia viršutinė ir balkšva apatinė pusė. Gamtoje žydi birželio - liepos mėnesiais (žiemojantys kambariuose žydi gegužę - birželį). Po rudens šalnų rekomenduojama išnešti į terasą ar balkoną. 


Augalo žiedai valgomi, jo žiedlapiai stori, ir skonis labiau primena vaisius nei žiedlapius: jie saldūs, traškūs ir delikatesiniai. Vasaros metu augalas mėgsta išsklaidytą šviesą, arba pietvakarinę ir vakarinę saulę, be kaitriausių saulės spindulių vidurdienį. Vaisiai sunoksta spalio–sausio mėnesiais. Tai pailgos, iki 7.5cm ilgio žalios uogos šviesiu minkštimu, savito malonaus skonio, primenančio žemuoges ir ananasus. Vartojamos šviežios, tačiau puikiai tinkamos visokiam perdirbimui - pyragams, pudingams, džemams, želėms. Žiedlapiai renkami kuomet pilnai išsiskleidžia, vos pradeda minkštėti (tačiau kam patinka traškesni - galite paragauti ir anksčiau). Akos yra dalinai savidulkės, ir abiejų lyčių žiedai randami ant to paties augalo, tačiau jei norite užsiauginti ne tik žiedų, bet ir daugiau vaisių - rekomenduojama sodinti grupėmis po du - tris augalus. Vaisiai geriausiai sonoksta vėsioje temperatūroje, todėl rudenį neskubėkite parnešti augalo į patalpas, kuo ilgiau laikykite lauke, beveik iki pat pirmųjų rudens šalnų. Jei yra galimybė apsaugoti nuo jų - galite laikyti dar ilgiau. Jei augalas žiemos šiltose patalpose, adaptuokite jį porą dienų vėsiose patalpose. Užtikrinkite kuo saulėtesnę vietą ir kuo vėsesnę patalpą žiemos metu.


Augalas giminingas mirtoms. Mėgsta lengvą dirvožemį ir gerai pakenčia sausras. Nemėgsta labai kalkėto dirvožemio, todėl laistykite nusistovėjusiu vandeniu, o vasarą geriausia lietaus vandeniu, bet rūgštinti dirvos nereikia. Augalas tinkamas auginti pajūrio zonoje (ir duoda kokybišką derlių), nereikalauja kaitrių karštų orų vasaros metu. Galima formuoti daugiašakį krūmą (trumpinant visas šakas ir pakerpant viršūnę), arba medelį (pašalinant šonines šakas).

0ACCSEL_8
3 Prekės

Charakteristikos

USDA zona
8A (-12 °C)
Priežiūra
vidutinė
Lapai
tamsiai žali
Apdulkinimas
Dalinai savidulkis
Derėjimas
spalis - lapkritis
Vaisių dydis
7 - 10 cm
Vaisių skonis
specifinis, bet malonus
Sodinimo vieta
gėlių lysvė
šiltnamis, oranžerija
Dekoratyvus
visais metų laikais