Cukrinis klevas - Acer saccharum
search
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum
  • Cukrinis klevas - Acer saccharum

Cukrinis klevas - Acer saccharum

9,91 €
pristatome pagal grafiką, eilių dar nėra
  • suloje gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų
Konteineris: 15Ø C1.5
Aukštis: 30-50CM

Nuolaida perkant didesnį kiekį

Kiekis Vieneto nuolaida Sutaupote
5 2,00 € 10,00 €
24 4,00 € 96,00 €
Kiekis
yra sandėlyje

 

Prekių pristatymas

Cukrinis klevas (Acer saccharum) - tai Kanados nacionalinis medis, iš kurio sulos gaminamas klevų sirupas.

Sula - pakankamai saldi, gaivinančio skonio, galima vartoti šviežią, rauginti arba garinti iki sirupo. Sula renkama žiemos pabaigoje ar ankstų pavasarį, paprastai dar iki beržų sulos. Daugiausia sulos randasi saulėtą dieną po naktinės šalnos. Rekordiškus sulos kiekius galite gauti nuo medžių, augančių pietiniuose šlaituose smėlio ir priesmėlio dirvose, regionuose su kontinentiniu klimatu, Rytų ir Vidurio Lietuvoje. Suloje yra 2-6 proc. cukrų,  Brandiems medžiams 1.3 m aukštyje pragręžiama 4-7 cm gylio ir apie 1 cm skersmens ertmė, iš vieno tokio medžio gaunama 40-100 ltr sulos per sezoną, paverčiant tirštu sirupu - nuo pusantro litro iki trijų su trupučiu. Sulai rinkti tinkami medžiai jau nuo 10-15 metų amžiaus, tačiau iš pradžių gręžkite negilias skyles, kad nepakenkti augalui.

Augalo vertingumas neapsiriboja sula. Po medžiu pasisėję jauni sėjinukai, valgomi švieži, arba džiovinami vėlėsniam vartojimui. Sėklos - turtingos baltymų ir mineralų, gali būti vartojamos šviežios, arba be sparnelių apverdamos, pagardinamos prieskoniais, paskrudinamos ir iškart valgomos (karštos). Sėklos dydis apie 6 mm. Vidinė žievės dalis verdama, džiovinama, malama į miltus ir naudojama sriuboms tirštinti ar, kartu su grūdais, duonai kepti. Medicinoje, žievės arbata vartojama kaip tonikas, diuretikas ir atsikosėjimą skatinanti priemonė. Sula naudojama paraudusioms akims skalauti, o sirupas, kaip tikima, gerina kepenų ir inkstų veiklą.

Jei turite obolių sodą, cukrinio klevo lapus naudokite obuolių transportavimui ir laikymui, kiekvieną obuolį apsukite klevo lapu. Tinka ir kitiems vaisiams ir daržovėms ir pailgina jų šviežumą. Mediena plačiai naudojama Šiaurės Amerikoje įvairiausiai paskirčiai, baldams, grindims, muzikos instrumentams gaminti. Mediena kaitri, jos pelenai turtingi šarmų ir kalio, dažnai maišomi su mulčiu, pagerina jo biologinę vertę.

Plačiai naudojami bonsai mene, todėl net ir nedideliame sode galite turėti sumažintą tokio medžio versija, kurią galite auginti tiesiog dekoratyviame vazone.

Turi tankų apvalų vainiką. Lapai žali, rudenėjant pageltonuoja, nusidažo ryškiomis spalvomis ir labai puošia aplinką. Tačiau, aplink medį kitiems augalams augti bus sunku, reikia erdvės. Medis paprastai auginamas vienu kamienu. Šaknys tankios ir seklios, todėl lengva persodinti net ir didesnius medžius. Skatinamasis genėjimas atliekamas rudens pabaigoje ir žiemos pradžioje. Ribojamasis gali būti atliekamas bet kada, tačiau turėkite omenyje, kad pavasario pradžioje genėjimo vietose tekės sula (kurią galite surinkti negręžiojant kamienų)

Tai ilgaamžiai medžiai, augantys pakankamai lėtai. Per šimtmetį (gyvena apie 250 metų) užauga iki 12-25 m aukščio ir 8-12 m pločio bei 40-90(120) cm skersmens kamienu. Žydi nuo balandžio iki gegužės, sėklos sunoksta nuo spalio iki lapkričio. Augalas žydi abiejų lyčių žiedais ant to paties medžio, kurie yra medingi ir lankomi bičių ir kitų vabzdžių, tačiau naujausiais tyrimais nustatyta, kad žiedų apsidulkinimui pakanka vėjo. Geriausiai auga saulėtoje vietoje arba daliniame pavėsyje, toleruoja užterštą orą, todėl puikiai tinka auginti parkuose bei miestų alėjose. Lyginant su kitais klevas, šis vienas atspariausių pavėsiams, todėl galite užsiauginti jų visą mišką. Auga įvairiausiose nesausose, gerai drenuotose dirvose, pakenčia ir labai rūgščias dirvas bei sunkius molius, gali augti šlaituose ir netoli vandens telkinių. Galbūt tik druskingose ir itin kalkėtose dirvose dėl geležies trūkumo auga sunkiau. 

pH nuo 4.5 iki 7.3 Brandžių medžių maksimalus atsparumas šalčiui, kaip rodo Minesotoje atlikti tyrimai, siekia net -45C. Visgi oficialūs šaltiniai nurodo USDA atsparumo zona 4A, -32-35C, todėl netgi jei auginsite kaip bonsą lauko vazone, jis neiššals.

Tai labai naudingas ir perspektyvus auginimui įvairiausiose vietose medis- tiek dekoratyvine, tiek maistine, tiek energetine ir planetos atmosferos išsaugojimo prasme. Jei dar nepasodinote savo medžio, šiemet tai padaryti turite puikią progą.

3EBEACESAC_87
73 Prekės

Charakteristikos

Aukštis
2.5 - 4 m.
4 - 6 m.
6 - 10 m
10 - 15 m
Plotis
3.5 - 5 m
5 - 8 m.
Apšvietimas
dalinis šešėlis
saulėta
USDA zona
4A (-35°C)
Priežiūra
lengva
nereikia
Drėgmė
drėgna, neužmirksta
Lapai
geltoni
oranžiniai
puošni rudens spalva
raudoni
spalva kinta
žali
Genėjimas
lengvas bet kada
rudens pab. ir žiemą
Sodo tipas
architektūrinis
Kita
Itin gardu
Itin vertinga
pritraukia bites
pritraukia vabzdžius
vaistinis augalas
Atsparumas ligoms
atsparus ligoms