Smulkiažiedis skambenis - Halesia carolina
search
  • Smulkiažiedis skambenis - Halesia carolina

Smulkiažiedis skambenis - Halesia carolina

40,50 €
pristatysime balandžio 18-19 d. (išskyrus išimtis pagal grafiką)
  • itin dekoratyvus
  • labai kvapnūs žiedai
  • valgomi vaisiai
  • gali augti ir prie vandens

Konteineris: C10
Aukštis: 60-80CM
Kiekis
yra sandėlyje

 

Prekių pristatymas

Skambenis Halesia carolina - itin dekoratyvus, tačiau retas mūsų kraštuose augalas, kuriuo per pastaruosius dešimt metų vos keliolika mūsų pirkėjų papildė savo dendrologines kolekcijas, o štai Vilniaus Universiteto botanikos sode jis auginamas nuo 2001 m., kur pirmą sykį pražydo 2009-aisiais. Jaunas augalas buvo auginamas iš sėklos, šalčiausiomis žiemomis apšaldavo, tačiau su dviguba energija vėl atželdavo ir jau sekančiais metai žydėdavo itin gausiai, o pastaruosius kelis metus žydi kasmet ir nebeapšala. Lietuvos klimato sąlygomis jūs galite tikėtis apie 1.5-2 m aukščio ir apie 1.5 m pločio per 10-15 metų, ir tikėtinas amžius brandoje - per 100 m. Tai medelis, kuriuo džiaugsis jūsų anūkai ir proanūkiai, ir kuris užims nedidelį plotą jūsų sode.

Medis auga lėtai, tėvynėje (Šiaurės Amerika – Alabama, Džordžija, Misisipė ir Pietų Karolina) per 100 metų užauga iki 8 metrų aukščio ir 10 metrų pločio, Lietuvoje reiktų tikėtis perpus tiek, todėl grožėtis juo galima ne tik iš toli, bet ir savo nedideliame kieme. Gamtoje auga pakrantėse, paupiuose, lapuočių miškuose bei kitur drėgnose, rūgščiose arba neutraliose dirvose. Tinka durpžemis, smėlis, priesmėlis, lengvas priemolis, neauginamas jis tik sunkiame molyje ar labai kalkėtose dirvose. Toleruojamas pH 4.5-7, o idealus - 5.0-6.0. Įsitvirtinę augalai gan atsparūs sausroms, todėl gali būti auginami ir miestuose bei parkuose.

Žydi gegužę, savidulkiais, labai delikataus saldaus aromato žiedais, o sėklos sunoksta spalį. Žiedai varpelio pavidalo, balti, sutelkti į puokšteles po kelis žiedus, apie 2 cm ilgio. Pražysta prieš pat skleidžiantis lapams, gegužės mėn. Žiedus sukrauna ant antramečių šakelių, bei žydi labai gausiai. Genėjimus nereiklus, po smarkaus genėjimo gerai atželia. Suformuoti galima vienakamienį, daugiakamienį medį ar krūmo formą, įvairaus pločio laja.

Vaisiai – keturbriauniai, 3-5 cm ilgio ir 1.5-2.5 cm pločio sparnavaisiai. Sunokę vaisiai kramtomi, vartojami dėl jų rūgštumo. Neprinokę vaisiai kartais rauginami ar marinuojami. Jei jų neskinsite, išlieka ilgai ir puošia krūmą per žiemą.

Augalo žievė dekoratyvi ir jis skirtingai, bet dailiai atrodo visais metų laikais. Lapai rudenį įgauna dekoratyvią geltoną spalvą. Jie atsparūs degligėms ir kitoms ligoms bei kenkėjams. Tai lengvai ir be priežiūros auginamas augalas. Žydi jau penktais-šeštais auginimo metais, pasiekęs vos 80-100 cm aukštį. Mėgsta saulėtas vietas užuovėjose, gali augti daliniame šešėlyje ir negali augti pavėsyje. Suaugusių augalų atsparumas šalčiui 4B zona, -32C, o papildoma apsauga reikalinga tik jauniems augalams.

Sinonimai -  Silver-Bell Tree, Carolina silverbell, Mountain silverbell.

Kitas panašus augalas : https://vitaflora.lt/lt/paieska?controller=search&s=SNIEGMEDIS

3TWNHALCAR_3
3 Prekės

Charakteristikos

Aukštis
150 - 200 cm
Plotis
125 - 150 cm
Apšvietimas
dalinis šešėlis
saulėta
USDA zona
4B (-32 °C)
Priežiūra
lengva
nereikia
Drėgmė
drėgna, neužmirksta
Žydėjimas
gegužė - birželis
Žiedų spalva
balta
Kvapas
saldus
Lapai
geltoni
žali
Apdulkinimas
Visiškai savidulkis
Derėjimas
spalis - lapkritis
Vaisių skonis
rūgštokas
Genėjimas
galima smarkiai
lengvas bet kada
Sodo tipas
kotedžas - neformalus
miesto - kiemo
Dirvožemis
Priemolis
Smėlis
bet koks neužmirkstantis
Dirvos pH
4.5 - 6
Kita
akcentas
efektingas
Atsparumas ligoms
atsparus ligoms

Jums taip pat gali patikti