Azijinis juodmedis - Diospyros kaki VANIGLIA
search
  • Azijinis juodmedis - Diospyros kaki VANIGLIA
  • Azijinis juodmedis - Diospyros kaki VANIGLIA
  • Azijinis juodmedis - Diospyros kaki VANIGLIA

Azijinis juodmedis - Diospyros kaki VANIGLIA

28,93 €
sezoninė prekė, teiraukitės dėl galimumo
  • savidulkė veislė abrikosų skonio vaisiais ! be aitrumo
Konteineris: 19Ø C3
Aukštis: 60-80CM
Kiekis
šiuo metu neturime - išankstinis užsakymas

 

Prekių pristatymas

Persimonas (turkiškai hurma) - vaismedis saldžiais (ir ypač saldžiais) visaverčiais vaisiais, turi daug fruktozės, gliukozės, vitaminų - A, C, P; pektino, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, baltymų; mineralų - kalio, kalcio, fosforo, geležies.

Vaisiai skinami prieš prinokimą, atsargiai nepažeidžiant odelės sandėliuojami. Vartojami švieži visiškai prinokę ir net pernokę (kad greičiau prinoktų palaikykite juos pusdienį šiltame vandenyje), taip pat džiovinti (panašu į figas), uogienėms, likeriams, bavariškam kremui ir t.t.

Šių vaisių galite pabandyti užsiauginti ir Lietuvoje.

Persimonai, kaip ir dauguma desertinių vaismedžių, auginami įvairiose neužmirkstančiose, tačiau drėgmę išlaikančiose dirvose. Ideali dirva - giliau įdirbtas nerūgštus priemolis, saulėtoje ar dalinai saulėtoje vietoje, užuovėjoje. Turi stiprią centrinę šaknį, todėl geriausia persodinti jaunus augalus. Augalai ilgaamžiai, iki 500 metų. 

Rytinis (japoninis) juodmedis (persimonas) - Diospyros kaki

Šis persimonanas vertinamas ne tik kaip desertinis, bet ir kaip medicininis ir dekoratyvinis augalas. Gimtinėje užauga per 10 metrų aukščio medis, jūsų šiltnamyje galbūt pasieks 2- 3 metrus, tačiau formuoti galite kaip bet kurį kitą vaismedį.

Turtingiausias vaisių skonis atsiskleidžia kai labai suminkštėja, ant pačios ribos tarp sunokimo ir supuvimo. Vaisius apie 7.5cm skersmens, sudėtyje apie 25% cukrų. Lapai naudojami kaip prieskonis daržovių rauginimui, ypač pagerina raugintų ridikėlių skonį. Džiovintas minkštimas gali būti sumalamas ir naudojamas kaip saldiklis. 100g: 350kcal, 3,6 g baltymų, 1,5g riebalų, 91g angliavandenių, 7,7g skaidulinių medžiagų, 4g pelenų, 950mg kalio, 80mg kalcio, 100mg fosforo, 8mg geležies, 5600mg vitamino A, 0,2mg B1, 0,15 B2, 75mg vit. C

Medicinoje naudojama: karščiavimui mažinti, apetitui gerinti, odai stangrininti, atsiksėjimui lengvinti, viduriams laisvinti, skrandžio ligoms gydyti, kraujavimui stabdyti, žarnyno parazitams naikinti ir kitur.

Jo lapai rudenį nusidažo tamsiai raudona su violetiniu atspalviu spalva.

Atsparumas šalčiui 7 zona, -15C, be to mėgsta šiltas vasaras, o vaisiai skinami vėlų rudenį,  todėl Lietuvoje jį perspektyviausia auginti šiltnamyje. Kryžmadulkis, sėkloms auginti sodinama 1 vyrškas ir iki 10 moteriškų augalų. Tačiau, nesant vyriškojo augalo, moteriški augalai gali sėkmingai derėti besėkliais vaisais.

Kaukazinis juodmedis (datulinė slyva, persimonas) - Diospyros lotus

Mažiau augus už rytinį, todėl puikiai tinka auginti vazonuose. Labiausiai vertinamas dėl itin gero vaisių skonio. Vaisiuose 1,9% baltymų, 0,2% riebalų, 47,7% angliavandenių, 1% pelenų. Vaisiai panašūs į stambias, 2 cm skersmens vyšnias, gardžiausi prinokę/ pernokę, kai spalva iš geltonos virsta mėlynai juoda. Auginamas kaip vaismedis Italijoje ir Rytų Azijoje. Vaisiai naudojami karčiavimui mažinti, sekrecijai skatinti.

Atsparumas šalčiui 7 zona, -15C, todėl Lietuvoje jį perspektyviausia auginti šiltnamyje ar kambaryje, oranžerijoje. Kryžmadulkis. Tačiau, nesant vyriškojo augalo, moteriški augalai gali sėkmingai derėti besėkliais vaisais, kurie gali būti kiek aitresnio skonio nei užauginti apdulkinus.

Virgininis (amerikinis) juodmedis (persimonas) - Diospyros virginiana

Tai sparčiausiai augantis persimonas iš Š. Amerikos, per kelis šimtus metų pasiekiantis iki 15-20 m aukštį. Lietuvoje reikėtų tikėtis gerokai mažiau. Tačiau jis visiškai atsparus šalčiui, 4 zona, -35C !

Dažnai naudojamas kaip poskiepis rytiniam juodmedžiui, pagerina pastarojo atsparumą šalčiui.

Vaisai slyvos dydžio, apie 4,5cm valgomi visiškai prinokę, pernokę, pašaldyti ir palaikyti, prieš pat puvimą. Skinami paprastai jau pakąsti šalnos. Jei vasara buvo vėsi ir vaisiai nesukaupė tiek aromato ir cukrų kiek tikėjotės - užšaldykite vaisius ir nustebsite kaip pagerėjo jų skonis. Vaisiai turi daug vitamino C, o lapai naudojami arbatoms. Sėklos aliejingos, skonis labai primena žemės riešutų aliejų.

Mediena labai tvirta, dažnai naudojama golfo lazdoms gaminti.

Derėti pradeda vos kelių metų amžiaus, ir net 1,5 metro aukščio (šešių metų amžiaus) medžiai gali džiuginti dideliu derliumi.

Kryžmadulkis. Tačiau, nesant vyriškojo augalo, moteriški augalai gali sėkmingai derėti besėkliais vaisiais, kurie gali būti kiek aitresnio skonio nei užauginti apdulkinus.

Azijinis juodmedis (tikrasis persimonas, skiepytas į amerikinį) -Diospyros kaki Vaniglia 

3FITDIOKAKVAN_2
0 Vienetas