Geltonžiedė sedula - Cornus mas VYTAUTAS
search
  • Geltonžiedė sedula - Cornus mas VYTAUTAS

Geltonžiedė sedula - Cornus mas VYTAUTAS

14,83 €
pristatysime nuo balandžio pab. (pagal grafiką)
  • platus, šakotas krūmas
  • vaisiai apie 15 mm
  • gero skonio
Konteineris: C5.6 P20X20x23
Aukštis: 100-125CM
Kiekis
Paskutinė prekė

 

Prekių pristatymas

VYTAUTAS - apie 1974-uosius metus Vilniaus Botanikos sodo Vingio skyriaus atrinktų sedulų stambiais ir skaniais vaisiais sėjinukai, kurių motininiai augalai buvo atvežti 1949 m. kaip spėjama iš Ukrainos, bet daugiau informacijos apie veislę neišliko. Žydi nuo 3-4 metų amžiaus, deri - nuo 4-5 metų. Gan neaugi, platoku vainiku. Užauga iki 4x4 m platus šakotas krūmas. Priklausomai nuo formavimo būdo - tai vertingas didelis uogakrūmis ar nedidelis šakotas medelis. Tik medelio derlingumas bus ženkliai mažesnis, kaip ir derliaus pasiekiamumas. Itin gero, palyginti saldaus skonio, vidutiniškai 15 mm ilgio vaisiai. Skirtingai nei japoninė sedula, gali augti vėjuotose vietose. Nors augalas savidulkis, bet derlingumas bus ženkliai geresnis jei sodinsite 2 ir daugiau krūmų. Jauni augalai paprastai turi vyriškuosius žiedus, o brandesni - abiejų lyčių. Visiškai nereikli dirvožemiui, auga tiek sunkiuose moliuose, tiek sekliuose kalkėtuose, tiek priesmėlio dirvožemiuose. USDA atsparumo zona 4.

Uogos gali būti valgomos šviežios, džiovintos ir perdirbtos. Skonis truputį rūgštokas, malonus, gaivus, visiškai prinokusių panašus į slyvų. Galima suvalgyti iškart didelį kiekį šių kaulavaisių. Sudėtyje turi mažai pektinų, todėl uogienėse pridėkite aronijų ar kitų pektinais turtingų vaisių. Galite išbandyti mirkytas sūryme, bus panašu į alyvuoges. Prinoksta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, ne vienu metu. Geltonžiedė sedula labai naudinga bitėms, nes žydi anksti kai tik bitės pradeda skraidyti. Geltonžiedės sedulos skoninės savybės neprilygsta japoninei sedulai, bet augalas turi dar ir gydomųjų savybių, be to sėklos aliejingos.

PFAF organizacijos, tiriančios augalų naudingumą žmogui, skiriama penkiabalėje sistemoje - valgomumas 4 balai, panaudojimas medicinoje 2 balai. 50+kg/ha
0CORMASVYT_9
1 Prekės

Charakteristikos

Aukštis
2.5 - 4 m.
Apšvietimas
dalinis šešėlis
pietinė pusė
rytinė pusė
saulėta
vakarinė pusė
USDA zona
4B (-32 °C)
Priežiūra
lengva
vidutinė
Drėgmė
drėgna, neužmirksta
užmirkimui pakantus
Apdulkinimas
Dalinai savidulkis
Vaisių skonis
valgomas
Genėjimas
pavasarį
Dirvožemis
Molis
Priemolis
Smėlis
bet koks neužmirkstantis
derlingas
tinka ir durpžemis
vid. derlingumo
Dirvos pH
4.5 - 6