Juodavaisė aronija - Aronia melanocarpa PROFESSOR ED
search
  • Juodavaisė aronija - Aronia melanocarpa PROFESSOR ED
  • Juodavaisė aronija - Aronia melanocarpa PROFESSOR ED

Juodavaisė aronija - Aronia melanocarpa PROFESSOR ED

10,66 €
sezoninė prekė, teiraukitės dėl galimumo
  • žemaūgė
  • itin derlinga
  • itin vertingi vaisiai
  • stambesni ir sultingesni nei Hugin
  • ideali vynui gaminti
Konteineris: P12X12X19/C2
Aukštis: 40-60CM
Kiekis
šiuo metu neturime - išankstinis užsakymas

 

Prekių pristatymas

Labai naudingas žmogui augalas - vaisinis, vaistinis, gražiai ir ilgai žydintis, kompaktiškas ir puošnus, lengvai formuojamas ir nereiklus. Labai tinka gyvatvorėms, pavieniui galima formuoti medelio forma. Galima skiepyti į šermukšnio kamieną - medelis bus didesnis.  Juodavaisė aronija atspari šalčiams, jos nepuola kenkėjai, nebijo oro užterštumo. 

Krūmas užauga iki 2,5-3 m aukščio, genimas panašiai kaip serbentai - tik vėliau, nuo 10 metų, pašalinamos seniausios (7-10 metų) šakos. Anksti pradeda derėti - jau 2-3 metais galite tikėtis derliaus. Žiedai paprastai neapšala nuo pavasario šalnų,nes žydi jau po jų. 

Aronijos nereiklios dirvai, mėgsta šviesias ir saulėtas vietas. Mėgsta normalaus drėgnumo dirvožemius, kurie gali būtų rūgštūs. Paprastai sodinama su 2 metrų tarpais. Augalas produktyvus ir dekoratyvus išlieka kelis dešimtmečius. Aronijoms reikia palyginti mažai priežiūros, todėl šį uogakrūmį turėti sode tikrai verta.

Aronijų uogose gausu vitaminų, mikroelementų, fosforo ir geležies, askorbo rūgšties, vitaminų K, E, o P vitamino turi rekordiškai daug. Uogų arbata tinka peršalimo ligoms gydyti. Tyrimais patvirtinta, kad antioksidantų aronijos turi tiek pat kiek šilauogės ir gervuogės, arba 1,5 karto daugiau už serbentus ar spanguoles. Moksliniai tyrimais nėra patebėta šalutinio poveikio vartojant aronijų uogas net ir didesniais kiekiais. Iš krūmo galite nuskinti nuo 5 iki 10 kg uogų, pavertus sultimis gausite apie 4-7 litrus. Veislinės aronijos labai skiriasi nuo laukinių uogų skoniu, dydžiu ir produktyvumu.

Rytų Europoje išskiriamos trys vertingiausios aronijų veislės, kurių genėtinė kilmė identiška: GALICJANKA, NERO ir VIKING. HUGIN yra kitos kilmės. Jos visos savidulkės, apdulkinamos bičių, žiedai medingi.

3TWNAROMELP_3

Charakteristikos

Aukštis
100 - 125 cm
Apšvietimas
dalinis šešėlis
pietinė pusė
rytinė pusė
saulėta
vakarinė pusė
šiaurinė pusė
USDA zona
3 (-39 °C)
Žiedų spalva
balta
Lapai
puošni rudens spalva
Dirvožemis
Kalkėtas
Priemolis
Smėlis
bet koks neužmirkstantis
tinka ir durpžemis
vid. derlingumo
Dirvos pH
4.5 - 6
5 ir mažiau
5.5 - 7
Kita
Itin vertinga
akcentas
naudingas paukščiams
vaistinis augalas