Paprastasis šermukšnis - Sorbus aucuparia PENDULA
search
  • Paprastasis šermukšnis - Sorbus aucuparia PENDULA
  • Paprastasis šermukšnis - Sorbus aucuparia PENDULA

Paprastasis šermukšnis - Sorbus aucuparia PENDULA

66,11 €
pristatome pagal grafiką, eilių dar nėra
  • žydi gegužę - birželį
  • žiedai balti
  • svyrančios žemyn šakos
Konteineris: C35
Aukštis: 150-175CM
Kiekis
Paskutinė prekė

 

Prekių pristatymas

Senovėje buvo tikima, kad medžiai gyvi, jaučia skausmą, juose galinčios gyventi mirusiųjų vėlės, dvasios, su medžiais galima kalbėti. Baltų tikėjime, skirtingi medžiai sieti su skirtingomis dievybėmis, jiems buvo skiriamos religinės apeigos. Martyno Mažvydo laikais mūsų protėviai tebegarbino medžius, šlovindami juos tarsi dievus. Neabejotina ir dabar, kad Žmogų ir medžius, miškus, sieja ypatingas mums iki galo nesuvokiamas ryšys.

Saulės ir vasaros temą medžiuose pirmiausia atspindi šermukšnis, jis baltų tikėjime asocijuojasi su Saule. Šiuo metų laiku žvilgsnis pakelėje ar pamiškėje vis dažniau atsisuka į šermukšnį, jo lapai vis dar tamsūs žali, o uogos jau nusispalvinę oranžine spalva. Rudeniop jis tik gražės, lapų ir uogų spalvos vis ryškės, kol sutviks ir užsiliepsnos, paskelbdamos rudens pabaigą. Vaisiai dar ilgai džiugins žiemos paukščius ir sumanius žolininkus bei sodininkus, išmanančius jų pritaikymą maistui ir herbalistikoje.

Šermukšniai auga beveik bet kokiose dirvose (rūgščiose ir kalkėtose, smėlio ir sunkaus molio, išskyrus tik pačias sausiausias ir nederlingiausias), tinka aplinkos natūralizavimui, pakenčia vėjuotas ir dalinai pavėsingas vietas, visų jų vaisiai valgomi. Augios rūšys pasiekia 10-12 metrų, bet yra išvesta ir vos 1,5-2,5 m siekiančių hibridų mažiems sodams.

Šermukšnių vaisiai itin vertingi, vartojami švieži ir perdirbti, gaunamas nuostabus džemas.

Sorbus aria – miltingasis šermukšnis, auga iki 8-10 metrų. Tinka šviežiam valgymui, o labiausiai vertinami šalnų “paragavę” ar ilgiau palaikyti vaisiai, kurių minkštimas praskysta, bet dar nepūva. Vaisių skonis saldus ir sultingas, palyginamas su tropiniais, delikatesinis.

SORBUS AUCUPARIA – paprastasis (mūsų miškų) šermukšnis, auga iki 10-12 metrų, savidulkis. Vaisiai labai rųgštūs, apie 7 mm skersmens, didelėmis kekėmis, lengvai skinami, tik retas juos valgo šviežius, užtat puikiai tinka džemams. Šio šermukšnio vaisius labai mėgsta paukščiai, ir pasirenka net mieliau nei obuolius, todėl dažnai būna sodinami šalia obelų, kad nukreipti nepageidaujamą paukščių dėmesį. Džiovinti lapai ir žiedai naudojami arbatoms. Iš vaisių gaminamos veido kaukės nuo raukšlių. Žievė, vaisiai, žiedai ir sėklos plačiai naudojami medicinoje, turi įvairiapusiško sutraukiančio poveikio. Atrinkta bei išvesta saldesnių ir žemesnio augumo, tankesnio vainiko šio šermukšnio formų (S. aucuparia edulis, S. moravica, S. aucuparia Sacharnaja). Dauguma jų pasiekia per 20 metų vos 6 metrų aukštį ir 3 m plotį., o jų vaisiai ženkliai saldesni ir raudonesnės spalvos.

Sorbus domestica – naminis šermukšnis, savidulkis, atsparus šalčiui tik iki -23C, todėl labiau tinkamas auginti pajūrio zonoje, kur užauga iki 10 m aukščio, o auginant vėjuotose vietose kaip krūmą – vos 2 – 3 metrai. Jų vaisiai gali būti skinami anksti, vasaros pabaigoje, skanūs, saldoki net ir visiškai neprinokę, tinkami desertui. Stambūs, apie 10-20 mm skersmens, didelėmis kekėmis, lengvai skinami. Džiovinami kaip slyvos. Iš vaisių spaudžiamos sultys. Vaisių ištrauka naudojama odos valymui, žievėje daug taninų, mediena smulkios tekstūros ir tvirta, neskyla, naudojama baldams, sraigtams, vyno presams gaminti.

Sorbus commixta – japoninis šermukšnis, bene pats gražiausias medis su ypatinga rudens spalva. Jo veislė Dodong Oplympic Flame (“olimpinė ugnis”) – itin stambiais, lyg tropinio augalo lapais. Vaisiai, deja, menkaverčiai.

Mičiūrinas ir kiti botanikai išvedė daug šermukšnio-aronijos, šermukšnio-gudobelės, šermukšnio-kriaušės ir kitų giminingų augalų hibridų, tuo pačiu išplėtė desertinių uogų vartojimą kasdieniame racione.

1SORAUCPEN_1
1 Vienetas

Charakteristikos

Sodo tipas
kotedžas - neformalus
natūralistinis
Dekoratyvus
pavasarį
rudenį
vasarą
Dirvožemis
Molis
Priemolis
Smėlis
bet koks neužmirkstantis
tinka ir durpžemis
vid. derlingumo
Dirvos pH
4.5 - 6
5.5 - 7
Atsparumas ligoms
atsparus ligoms

Jums taip pat gali patikti