Trešnė - Prunus avium CELESTE
search
  • Trešnė - Prunus avium CELESTE
  • Trešnė - Prunus avium CELESTE
  • Trešnė - Prunus avium CELESTE
  • Trešnė - Prunus avium   CELESTE

Trešnė - Prunus avium CELESTE

16,00 €
sezoninė prekė, teiraukitės dėl galimumo
  • vaisiai labai stambūs apie 10- 11 gr.
  • minkštimas raudonas
  • vaisiai saldūs
  • sultingi
Konteineris: C4R/C7R
Poskiepis: P. mahaleb
Aukštis: 125-150CM
Vainikas: 2 metų vainiku
Kiekis
šiuo metu neturime - išankstinis užsakymas

 

Prekių pristatymas

CELESTE® - viena geriausių trešnių veislių, išvesta dr. K. Lapins iš Kanados. Ši savidulkė derlinga veislė gauta 1990 metais, kryžminant Van su Newstar (Van x Stella). Kaulavaisiai stambūs ir labai stambūs (sveria vidutiniškai 10-11 g, skersmuo 29-30 mm), tamsiai raudona blizgia odele, šviesiai raudonais taškeliais ir raudonu minkštimu, labai trumpu vaiskočiu. Skonis įstabus, fantastiškas - saldus ir sultingas, traškus ir tvirtas. Sunoksta sezono viduryje, nuo liepos vidurio, apie 11 dienų po Burlat, 8 dienos prieš Bing veislę. Turi vieną trūkumą - lietingu oru vaisiai gali skylinėti, todėl laistant nepersistenkite ir geriausia pasiteisina auginant Vidurio ir Rytų Lietuvoje, rečiau pajūryje. Gerai apsidulkina bet kokiu oru, žiedpumpuriai ir žiedai gan atsparūs šalnoms. Vainikas neaugus, gan stačiašakis ir kompaktiškas. Trešnės mėgsta neutralią gan derlingą dirvą ir gali augti kalkėtoje. Per sausras palaistomos. Visiškai atspari šalčiui, 5 zona, -29C

Trešnės turėtų būti auginamos pakankamai derlingoje, neužmirkstančioje neutralioje (nerūgščioje ir nešarmingoje) dirvoje, saulėtoje, tačiau apsaugotoje nuo vėjų vietoje.  Dauguma trešnių yra kryžmadulkės (reikalauja atitinkamos veislės – dulkininkės), todėl pirmiausia siūlytume rinktis savidulkes veisles ir tik po to kita.

Gisela-5 (žemaūgis): 50% žemesnis už standartinį medį (2.5-3 m.). Derėti pradeda 2-3 metais. Ant šio poskiepio esantį medelį pirmuosius 5 metus rekomenduojama paremti. Aplink medį esanti dirva turėtų būti be piktžolių. Atsparumo zona 5B, - 26C. (Daugmaž atitinka obelų poskiepį M26).

VSL-2 (žemaūgis): apie 30% žemesnis už standartinį medį, bet labai ištvermingas. Derėti pradeda 2-3 metais. Atsparumo zona 5B, - 26C.

Colt (vid. augumo): galima tikėtis 3.5-4.5 m. aukščio medžio. Puikus pasirinkimas dideliems ar labiau tradiciniams sodams. Tarp medžių reikėtų palikti 4-5 m. atstumą. Atsparumo zona 6A, - 23C.

Trešnių auginimas nėra toks sudėtingas kaip jų teisingas pasirinkimas :)
Jei auginsite sode tik vieną ar dvi trešnes, rinkitės tik savidulkes, o jei tris ir daugiau - kryžmadulkes. Siekiant gausaus kryžmadulkių trešnių derliaus nepakanka paisyti tik žydėjimo laiko, bet svarbus genetinių grupių suderinamumas. Jei sodinate jų tris ar daugiau medžių, taip giliai galima nesigilinti, bet jei norite konkrečiai sode augančiai trešnei parinkti idealią porą - teiraukitės mūsų rudens ir žiemos metu, mes konsultuojame ir padėsime pasirinkti, o pavasarį - dirbsime lauke su jūsų užsakymų surinkimu ir pakavimu.
 
Kitas svarbus dalykas - poskiepio pasirinkimas. Trešnių poskiepių gama itin plati, nuo nykštukinių skirtų auginti vazonuose iki klasikinių "senoviškų" itin augių. Kuo aukštesnio poskiepio augalas, tuo mažiau priežiūros jis reikalaus ateityje ir tuo ilgiau gyvens; o kuo žemesnio poskiepio augalas, tuo geresni ir gausesnį derlių iš mažo ploto jis atneš, tačiau pareikalaus priežiūros (atramų, laistymo, ravėjimo, tręšimo ar apsaugos žiemos metu).
 
Trešnės, kaip ir kiti introdukuoti kaulavaisiai, yra jautrios staigiems temperatūros svyravimams, todėl ankstų pavasarį kamieno apačios rytinė ir pietrytinė saulė kaitinti neturėtų (suskils ir žus, nepadės ir balinimas), todėl turite atidžiai parinkti vietą arba vakarinėjė pusėje, arba šiaurinėje- šiaurės vakarinėje pusėje atokiau nuo pastato, ar netoli pietinėje- pietrytinėje sklypo dalyje esančios tvoros. Visgi, vasaros metu, kad vaisiai būtų saldūs, reikia kuo daugiau saulės, todėl vainikas turi būti gerai apšviestas.
 
Aukštaūgės trešnės turi dar vieną trūkumą - dalį vaisių nulesa paukščiai, o apsaugoti tinklu yra problematiška dėl didelių gabaritų. Mes rekomenduojame nuo šeštų ar septintų auginimo metų vasaros metu viršūnėse esantį derlių ne skinti, bet nupjauti su visomis šakomis iki pat stiprios šoninės atžalos. Tą galima daryti ir po derliaus nuėmimo, tačiau būtina ištaikyti sausus orus, kad žaizdos tinkamai užgytų ir neapsikrėstų bakterinėmis ligomis. Jūs galite kas kelis metus tiesiog iškviesti arboristą ir jis jums atliks rimtus genėjimo darbus. Arba, rinkitės trešnes ant žemaūgių poskiepių jei sodas mažas, bet norite turėti daug vaisių.
#2PAMPRUAVICEL/7

Charakteristikos

Aukštis
200 - 250 cm
Plotis
2.5 - 3.5 m
Apšvietimas
saulėta
USDA zona
5A (-29 °C)
Priežiūra
vidutinė
Drėgmė
drėgna, neužmirksta
Žydėjimas
ankstyvas
Apdulkinimas
Kryžmadulkis
Vaisių dydis
stambūs
Vaisių skonis
saldus
saldžiarūgštis
Genėjimas
galima smarkiai
pavasarį
Sodo tipas
kotedžas - neformalus
Sodinimo vieta
sodas
Dirvožemis
Priemolis
derlingas
vid. derlingumo
Dirvos pH
5.5 - 7
Kita
pritraukia bites
Atsparumas ligoms
atsparus ligoms

Jums taip pat gali patikti