Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON
search
  • Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON
  • Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON
  • Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON
  • Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON
  • Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON
  • Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON

Stambiakekė visterija - Wisteria macrostachys BLUE MOON

19,00 €
pristatome pagal grafiką, eilių dar nėra
  • maksimalaus atsparumo
Konteineris: 14Ø
Poskiepis: skiepyta
Aukštis: 30-50CM
Kiekis
yra sandėlyje

 

Prekių pristatymas

BLUE MOON -  kilusi iš JAV šiaurėje esančios valstijos Minesotos, kurios USDA šalčio atsparumo klimato zona 4A, -35 C, kas pranoksta net pačias atšiauriausias Utenos ir Varėnos rajonų vietas, kurių zona 4B, -32 C.

Ji turi ir kitą ypatumą, žydi ne vieną kartą per sezoną, bet net tris. Trijų metų augalai jau krauna žiedus, o kartais ir antrų, taigi šis jūsų įsigytas augalas tikrai turėtų pražysti ne vienu žiedu, jau pačiais pirmais metais.

Stambiakekę ji pavadinta ne veltui, jos žiedynų ilgis siekia net 45 cm, žydi nuo vasaros pradžios, itin kvapniais, levandų ar mėlynesnės spalvos žiedais. Reikalauja gan tvirtų atramų, nes galingą stambios lapijos masę augina sparčiai, o pat vijoklis gali siekti net iki 10 m. aukštį. Tai turbūt vienintelė visterija Lietuvoje, kurią galite bandyti auginti ne tik užuovėjose prie pastatų, bet ir atviroje vietoje. Lapų spalva rudenį - geltona.
Dirvožemis, kaip ir kitoms visterijoms - itin pralaidus, saulėkaita ir dalinis šešėlis, įsitvirtinę augalai sausrai atsparūs.

Visterijos – itin puošnūs vijokliniai augalai ilgais, iki 40 cm ilgio svyrančiais žiedynais, kurie būna mėlynos, violetinės, rožinės ir baltos spalvos bei įvairių jų atspalvių.

Lietuvoje visterijos vis dar egzotiniai augalai. Pirmiausia, daugumos populiariausių rūšių ir veislių nepakankamas atsparumas šalčiui ir ypač sausam šaltam žiemos vėjui. Tuo tarpu naujai išvestų, atspariausių šalčiui veislių yra ne tiek jau daug.

Viena iš seniausių gerai žinomų šalčiui atspariausių visterijų, auginamų iki 4 USDA zonos (-32-35C) – amerikietiškoji krūminė – Wisteria frutescens ir jos žemaūgė veislė Amethyst Falls. Ji ir viena aukščiausių, šiltuose kraštuose siekia 12 m., tuo tarpu Lietuvoje reikėtų tikėtis iki 6 metrų, o Amethyst falls 2-3 metrų. Žydi gegužę-birželį. Žiedynai trumpesni nei azijietiškųjų, viso labo 10-15 cm. Žydėjimas ilgas, apie mėnesį, o vėliau vasarą – pakartotinis. Dar vienas skirtumas nuo azijietiškųjų, ji neturi to svaiginančio aromato.

Azijietiškosios visterijos – gausiažiedė japoninė ir kininė. Abi auginamos iki USDA 5B zonos, -27C ir tik užuovėjose.

Kininė, Wisteria sinensis - labai augi, tėvynėje iki 25 m., Lietuvoje iki 5-10 m., žydi anksti, apie 4 savaites, balandžio gale ir gegužę. Brandūs augalai žydi pakartotinai vasaros metu. Jos žiedai pasakiški ir iki 40 cm ilgio.
Gausiažiedė, Wisteria floribunda irgi išauga iki 4-8 m., žydi vėlai – gegužės-birželio mėn., pražysta jau pasibaigus kininių visterijų žydėjimui. Žiedynai fantastiški, iki 50-70 cm ilgio.

Visterijoms parenkama saulėta vieta, užuovėjoje.
Idealu jei ji bus pritvirtinama prie sienos ar šalia jos. Brandūs augalai ženkliai atsparesni šalčiams nei jauni. Dirvožemiui nereikli, jis turi būti neutralus arba rūgštesnis, pralaidus, tinka ir smėlis/priesmėlis/priemolis arba durpžemis. Sunkiame molyje ji vargu ar peržiemos. Pomedis pamulčiuojamas, kad apsaugoti nuo sausrų ir piktžolių, geriausia – pušų žieve.
Neveislinės visterijos dauginamos sėjinukais, todėl pražysta tik po 5-10 metų, veislinės – skiepijamos ir žydi jau antrais ar netgi tais pačiais metais.

Genėjimas – esminis visterijų auginimo ir žydėjimo sėkmės faktorius. Visterijos genimos dukart per metus, žiemos pabaigoje ir vasarą. Vasarinis genėjimas vykdomas liepą ar rugpjūtį, iki 5-6 šiųmečio prieaugio lapų, trumpinami visi ilgi šakų galai, gerinama oro cirkuliacija ir taip skatinamas ūglių sumedėjimas ir pasiruošimas žiemai. Žiemos pabaigoje, praėjus didelių šalčių pavojui, patrumpinami tie patys ūgliai, tik jau iki 2-3 pumpurų (kiekviename jų - būsimi žiedynai). Seni augalai gali būti genimi labai smarkiai, ir pirmus metus po renovacijos visiškai netręšiami.  Visos visterijos – galingi vijokliai, reikalaujantys atramų.

4PANWISMACBLUMOO_50
33 Prekės

Charakteristikos

Aukštis
4 - 6 m.
Apšvietimas
dalinis šešėlis
saulėta
USDA zona
4B (-32 °C)
Žydėjimas
Pakartotinis
Žiedų spalva
mėlyna
Sodo tipas
kotedžas - neformalus
miesto - kiemo
Sodinimo vieta
palei sieną
Dekoratyvus
vasarą
Dirvožemis
Kalkėtas
Molis
Priemolis
Smėlis
Dirvos pH
5.5 - 7
Kita
akcentas
efektingas
pritraukia drugelius

Jums taip pat gali patikti