

Prekių pristatymas
Persimonas (turkiškai hurma) - vaismedis saldžiais (ir ypač saldžiais) visaverčiais vaisiais, turi daug fruktozės, gliukozės, vitaminų - A, C, P; pektino, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, baltymų; mineralų - kalio, kalcio, fosforo, geležies.
Vaisiai skinami prieš prinokimą, atsargiai nepažeidžiant odelės sandėliuojami. Vartojami švieži visiškai prinokę ir net pernokę (kad greičiau prinoktų palaikykite juos pusdienį šiltame vandenyje), taip pat džiovinti (panašu į figas), uogienėms, likeriams, bavariškam kremui ir t.t.
Šių vaisių galite pabandyti užsiauginti ir Lietuvoje.
Persimonai, kaip ir dauguma desertinių vaismedžių, auginami įvairiose neužmirkstančiose, tačiau drėgmę išlaikančiose dirvose. Ideali dirva - giliau įdirbtas nerūgštus priemolis, saulėtoje ar dalinai saulėtoje vietoje, užuovėjoje. Turi stiprią centrinę šaknį, todėl geriausia persodinti jaunus augalus. Augalai ilgaamžiai, iki 500 metų.
Kaukazinis juodmedis (datulinė slyva, persimonas) - Diospyros lotus
Mažiau augus už rytinį, todėl puikiai tinka auginti vazonuose. Labiausiai vertinamas dėl itin gero vaisių skonio. Vaisiuose 1,9% baltymų, 0,2% riebalų, 47,7% angliavandenių, 1% pelenų. Vaisiai panašūs į stambias, 2 cm skersmens vyšnias, gardžiausi prinokę/ pernokę, kai spalva iš geltonos virsta mėlynai juoda. Auginamas kaip vaismedis Italijoje ir Rytų Azijoje. Vaisiai naudojami karčiavimui mažinti, sekrecijai skatinti.
Atsparumas šalčiui 7 zona, -15C, todėl Lietuvoje jį perspektyviausia auginti šiltnamyje ar kambaryje, oranžerijoje. Kryžmadulkis. Tačiau, nesant vyriškojo augalo, moteriški augalai gali sėkmingai derėti besėkliais vaisais, kurie gali būti kiek aitresnio skonio nei užauginti apdulkinus.
Charakteristikos
Jums taip pat gali patikti