- Nauja

Prekių pristatymas
Laiškinis česnakas - Allium shoenoprasum - daugiametis svogūninis augalas, žydintis birželį ir liepą, o lapeliai žaliuoja (ir gali būti skinami maistui) nuo kovo iki gruodžio. Sėklas sunokina liepą - rugpjūtį. Apsidulkina bičių, musių ir kitų vabzdžių, kurių žydėdamas pritraukia. Auga įvairiausiose dirvose, įskaitant sunkias molio, laikinai užmirkstančias, švelniai rugščias, neutralias, kalkėtas, itin kalkėtas. Auga daliname šešėlyje ir saulėtose vietose ten, kur dirva neperdžiūsta.
Lapai vartojami švieži, virti arba džiovinti. Jie turi švelnaus svogūninio skonio, todėl puikai tiks kaip priedas ne tik salotose, karštose sriubose, bet ir šaltibarščiuose, ypač tuo metu kol dar neturite svogūnų laiškų arba jau nurovėte svogūnus. Lapai turtingi geležies ir sieros, vitaminų ir naudingų medžiagų. Svogūnėliai nedideli, iki 1 cm, todėl maistui rečiau naudojami, bet jei išrausite juos kartu su laiškais, bus labai panašu į jaunus svogūnėlius. Malonus švelnus svogūnėlio skonis. Žiedais puošiamos salotos, garnyrai, bet jie sausoki ir ragauti nėra tokie malonūs kaip česnakų žiedynai.
Sudėtis, g arba mg / 100 g sauso lapų svorio
330 kcal/100g
Baltymų: 27g; Riebalų: 5.5g; Angliavandenių: 60g; Lasteliena: 10.7g; Pelenai: 7g;
Mineralai - Kalcis: 900mg; Fosforas: 509mg; Geležis: 15mg; Kalis: 2874mg;
Vitaminai - A: 40000mg; Thiamine (B1): 1.1mg; Riboflavin (B2): 1.15mg; Niacin: 6mg; B6: 0mg; C: 522mg;
Iš vaistinių savybių verta paminėti, kad kaip ir česnakas, tik mažesne apimtimi dėl švelnaus skonio: gerina apetitą, tonizuoja, gerina virškinimą, gerina kraujotaką ir gali mažinti kraujospūdį, tačiau, kaip ir kitų svogūninių augalų rekomanduojama vartoti saikingais kiekiais.
Charakteristikos