Prekių pristatymas
Raudondyglė avietė (Rubus phoenicolasius), kitaip dar vadinama Japoniškoji avietė, vyninė avietė - iš Azijos kilusi aviečių rūšis, paplitusi visoje Japonijoje ir dalyje Kinijos bei Korėjos. Europoje ir JAV iš pradžių buvo pristatyta kaip dekoratyvinis augalas, vėliau kai kur paplito ir kaip natūraliai gamtoje auganti avietė. Uogos truputį smulkesnės už aviečių, bet nėra smulkios, apie 20 mm skermens, santykiniai didesniais kauliukais, tačiau labai saldžios ir skaniai valgomos bei vertingos. Organizacijos, tiriančios augalų vertę ir naudą žmogui (PFAF - Plants For A Future) duomenimis, ji tiek pat vertinga, kaip vasarinės avietės, gervuogės, katuogės ir verte pranoksta vakarines avietes ar avietbraškes. Lietuvoje deri nuo rugpjūčio pabaigos iki rugsėjo vidurio, po vasarinių aviečių, bet prieš kai kurias remontantines. Užauga 3 x 1 m. Beveik nekirmija, nes aplink vaisių beveik iki pat prinokimo turi pūkelius. Labai dekoratyvi, raudoni ūgliai gerai atrodo žiemą. Toleruoja dalinį pavėsį.
Avietes žmonės augina jau nuo seno (manoma, kad jos kilusios iš Azijos), yra įrodymų, kad jas valgė mūsų protėviai gyvenę urvuose. Tai daugiametis krūmas, vienoje vietoje galintis augti apie 12 metų. Tinkamiausia dirva avietėms yra neužmirkstanti (kur sunkus molis, auginama pakeltose lysvėse ir pasirenkamos atspariausios ligoms veislėms), neutrali ar apyrūgštė, pakankamai derlinga ir turtinga organinėmis medžiagomis. Avietes reikia apdulkinti, todėl jos pritraukia bites, kamanes, drugelius. Paprastosios avietės būna 2-jų rūšių: vasarinės - derančios vasarą ant pernykščių ūglių (po derėjimo ūgliai nupjaunami) ir remontantinės - derančios rudenį ant šiųmečių ūglių (pernykščiai ankstų pavasarį nupjaunami). Dauguma žiemoja lauke iki -35C, 4 zona, vazone išlaikytų žemiau -20C. Augumas: aukštos 1.5+ m., vidutinės apie 1.5 m., žemos iki 1.5 m ir nykštukės. Vazonams iki 20 l tinka nykštukės, didesniems – žemos. Aviečių lapai ir šaknys gerai žinomi dėl savo vaistinių savybių – malšina skausmą, uždegimus, iš jų galima daryti arbatas, kompresus, skalavimo priemones.
Aprašymas paskutinį kartą atnaujintas 2025-01-29
Charakteristikos