Vaistinis imbieras - Zingiber officinale ROSCOE
search
  • Vaistinis imbieras - Zingiber officinale ROSCOE
  • Vaistinis imbieras - Zingiber officinale ROSCOE

Vaistinis imbieras - Zingiber officinale ROSCOE

18,93 €
sezoninė prekė, teiraukitės dėl galimumo
  • maistas ir vaistas
  • veislė raudonais šakniavaisiais ir šakniastiebiais
  • dekoratyvus vaistinis augalas
Konteineris: 19Ø C3
Kiekis
šiuo metu neturime - išankstinis užsakymas

 

Prekių pristatymas

Vaistinis imbieras - Zingiber officinale  - kultūrinis augalas, nebesutinkamas laukinėje gamtoje.

Remiantis PFAF organizacijos, tiriančios augalų naudą žmogui duomenimis, augalo maistinio panaudojimo balas yra 4 iš 5, o medicininio panaudojimo - 5 iš 5.

Tai yra daugiametis daugiametė vaistažolė su požeminiais šakniastiebiais, paprastai 1.5-2.5 cm storio, išauga iki 30-90 cm. Lapai yra siauri ir pailgi, o šaknys naudojamos kaip vaistažolė įvairioms ligoms gydyti. Rizomos taip pat naudojamos maistui skaninti, gėrimams gardinti. Džiovintos šaknys yra dvigubai stipresnio skonio ir poveikio, negu šviežios.
Labai jauni šakniagumbiai yra smulkinami ir valgomi šviežiose salotose, taip pat verdamos sirupuose ar saldžiuose patiekaluose. Jauni lapai ir jauni ūgliukai gali būti vartojami, kaip prieskoninė žolelė į padažus, užtepėles. Lapai taip pat yra naudojami maistui susukti. Eterinis aliejus yra išgaunamas iš šaknų ir iš jo daromos kvapnios esencijos.

Geromis sąlygomis vaistinis imbieras išauga iki 1.5 m aukščio ir tiek pat pločio (vazone reikėtų tikėtis perpus tiek), auga pakankamai greitai.  Tinkamas auginti įvairiose dirvose, bet mėgsta gerai drenuotas dirvas. Dirvožemis gali būti švelniai rūgštus ar šiek tiek šarminis, augalas gali augti saulėtoje vietoje arba daliniame šešėlyje ir mėgsta drėgną dirvą.

Šakniagumbiai plačiai naudojami įvairiose pasaulio dalyse paskaninti arba suteikti maistui aštraus prieskoningo aromato, jie pridedami į tokius patiekalus, kaip pyragai, kariai (curry), čatniai (chutney), gaminami saldainiai, o taip pat dažnai naudojami gėrimuose, ypač imperiniame aluje. Šaknys gali būti vartojamos šviežios, kuomet nedidelis kiekis šaknų susmulkinamas ir pridedamas į patiekalą arba šaknys/ šakniagumbiai gali būti džiovinami, smulkinami į miltelius, ir tuomet laikomos ilgesnį laiką. Imbierų šaknys yra labai paplitę rytų medicinoje, ajurvedoje bei kinų tradicinėje medicinoje. Tai yra universali priemonė ir beveik pusė ligų pagal ajurveda ir kinų mediciną gydoma imbieru. Šaknys turi sušildantį poveikį, pagerina virškinimą, kepenų funkciją, suvaldo virškinimo sutrikimus, kosulį, pagerina kraujotaką ir kitų medžiagų cirkuliacija organizme, atpalaiduoja spazmus, nuslopina skausmus. Naudojamas gydyti įvairius peršalimus, viršutinių kvėpavimo takų ligas, o išoriškai naudojama malšinti reumatinius skausmus ar raumenų spazmas.

Augalas auginamas drėgnoje aplinkoje greičiausiai auga 20-30 laipsnių temperatūroje, augimas nesustoja iki 10-13 laipsnių, todėl vasaros metu gali būti auginamas lauke, o žiemą yra poilsio metas augalas, pakenčia iki 5-10 laipsnių šaltį, todėl šakniagumbiai gali būti saugomi rūsyje ar nešildomoje patalpoje. Kokybiškai vaistinei žaliavai užauginti reikalinga apie dešimties mėnesių sezonas.

Vaistinis imbieras yra žinomas įvairiais kitais pavadinimais: 
Ada, Adi, Adrak, Aduwa, Ai thing, Ale, Aliah, Allam, Allamu, Amada, Andrakam, Ardraka, Binzali, Cagolaya ni vavalagi, Chiang, Entangawuzi, Fiu, Gengibre, Gernber, Gin, Gingembre, Giung, Gung, Hajing, Halia, Haliya, Hasisunti, Imbir, Inchi, Inguru, Ingwer, Inji, Jahe, Jengibre, Jeung, Jiang, Jinjaa, Kaphu, Kari, Kebab, Keung, Khing, Knei, Luya, Sawh-thing, Shoga, Theing, Zangabil, Zenzero, Zimioga, aadar shuth, ada, adab, adarakha, adasuth, adi, adrak, adu, aduwa, african ginger, afu, agumetakui, ajej, ajenjibre, akakadur, akakaduru, ale, alea, alla, allam, allamu, andrakam, ardak, ardrak, ardraka, ardrakam, ardrakamu, asunglasemtong, ata-le, ata-le jinja, atale, ausadha, au?adha, baojiang, beuing, chhebok, chiang, chichámbara, chitta, chukku, citaraho, cochin ginger, common ginger, cukku (dried rhizome), cu??i, djae, dried ginger rhizome, extractum zingiberis liquidum, fresh ginger, gan jiang, ganjiang, garden ginger, gember, gemberwortel, gengibre, gingembre, gingembre (rhizome de), ginger, ginger liquid extract, ginger oil, ginger root, ginger tincture, ginger|inguru, gnji, gringer, gung, gyömbér gyökértörzs, gznger, halia, halia bara, halia hudangsia, halia merah, halia padi, halija, haliya bara, hasishunti, hasishunti kash, hasisunti, hli, imbieru šakniastiebiai, inchi, ingberwurgel, ingefära, ingefær, ingefærc, inguere, inguru, ingvera saknenis, ingverijuurikas, ingwer, ingwerwurzelstock, injee, inji, inkivääri, iñci (fresh rhizome), jahe, jamaica ginger, janzabeil, jengibre, jengibre, raíz, jengibre, rizoma de, jenjibre, jiang, jiang ding, jiang liujingao, jiang pi, jinja, jion, kakaduru, kakaotshofa, kallamu, kan chiang, kanga, katubhadra, kaubhadra, ka?ubhadra, kerati, khenseing, khiang, khing, khing klaeng, khing phueak, khing-daeng, khuong, kingra, kintoki, konga, korenika pravega ingverja, kulekhara, klacze imbiru, lahja, lakottai, lei, luya, mahausadha, mangawizi, muhau?adha, naara, narumaruppu matil, ngesnges, niamaku, nkrabro, nkrallia, nkrawusa, nagara, oda, odzahui, oleoresin ginger, oshoga, palana, palu, pao jiang, paojiang, powdered ginger, prepared dried ginger, processed ginger, raw ginger, rhizoma zingiberis, rhizoma zingiberis officinale, rhizoma zingiberis praeparatum, rhizoma zingiberis recens, rimpang jahe, rizom de ghimbir, sa-e, saenggang, sahangrez, sakanjabir, sankanjabir, saunth, semmar, sga, sge ugser, sheng jiang, shengiang, shengjiang, shenjing, sho-ont, shoga, shokyo, shonkyoh, shonth, shouhkyoh, shunthi, shengjiang, sinziminli, sman-sga, sonth, sonthi, soonth, srngavera, sukkh, sukku, sund, sundh, sunth, suntha, sunthi, sunti, tangawizi, tinctura zingiberis, tsintsimin, tsintsimir, tunga, ularnta iñci, unbleached ginger, visva, visvabhesaja, visvausadha, visva, visvabhe?aja, visvaua?adha, visva, vi?amu?iya amirtam, verkkompu, wai, zangabil ee-e-tar, zanjabeel, zanjabeel ratab, zanjabeel taza, zanjabil, zencebîl, zencefîl, zenzero, zenzero rizoma, zinam, zingabil urratab, zingiber, zingiber (dried ginger), zingiber officinale, zingiberis processum rhizoma, zingiberis rhizoma, zingiberis rhizoma crudus, zingiberis rhizoma praeparatum, zingiberis rhizoma pulveratum, zingiberis rhizoma recens, zingibil, zinjabil, zinjabîl, zázvorový oddenek, ardraka (rhizome), arttarakam, dumbierový podzemok, ginger, su??hi (rhizome), s??gavera.

lauke augnamas Africa, Antigua and Barbuda, Asia, Australia, Bangladesh, Burkina Faso, Burma, Cambodia, Central America, China, Cook Islands, Costa Rica, East Africa, East Timor, Ecuador, Ethiopia, Fiji, Guinea, Guinée, Guinea-Bissau, Guyana, Hawaii, Haiti, Honduras, India, Indochina, Indonesia, Jamaica, Japan, Kenya, Kiribati, Laos, Malaysia, Mozambique, Myanmar, Nauru, Nepal, Nicaragua, Pacific, Papua New Guinea, PNG, Peru, Philippines, Samoa, SE Asia, Senegal, Solomon Islands, South America, Sri Lanka, St Lucia, Thailand, Timor-Leste, Uganda, USA, Vanuatu, Vietnam, West Africa, Zimbabwe

3BOGZINOFF/6

Charakteristikos

Kita
vaistinis augalas