Penkiaskiautė akebija - Akebia quinata
search
  • Penkiaskiautė akebija - Akebia quinata
  • Penkiaskiautė akebija - Akebia quinata
  • Penkiaskiautė akebija - Akebia quinata

Penkiaskiautė akebija - Akebia quinata

5,78 €
pristatysime nuo balandžio pab. (pagal grafiką)
  • šokoladinis vijoklis
  • delikatesiniai vaisiai
  • tinka pavėsiui
  • žydi anksti
Konteineris: P9 C0.5
Vainikas: 2 metai Jaunas augalas
Pasirinkite: gegužės pab.- birželio pristatymui
Kiekis
yra sandėlyje

 

Prekių pristatymas

Penkiaskiautė (penkialapė, stambiavaisė) akebija, kitaip dar vadinama "šokoladinis vijoklis", yra krūmas, kilęs iš Kinijos, Japonijos, Korėjos.

Žydi anksti pavasarį, žiedai labai kvapnūs, jie kvepia vanile ar šokoladu. Tiesa, kaip ir dauguma augalų kilusių iš Azijos, jie gali apšalti nuo vėlyvųjų šalnų, todėl vijoklį sodinkite vakarinėje pusėje ir niekuomet nesodinkite rytinėje. Jis visiškai atsparus šalčiui, 4 zona, -32C, todėl be apribojimų gali būti auginamas visoje Lietuvoje.

Mėgsta pavėsį (geba augti prie šiaurinės sienos), dalinį pavėsį, pakankamai drėgnoje dirvoje gali augti ir saulėtoje vietoje. Lengvas dirvas pamulčiuokite. Dirvožemiui nereiklus, auga daugumoje neužmirkstančių dirvų, tiek rūgštinėse, tiek kalkėtose. Mėgstamiausias - pakankamai derlingas priemolis.

Jo vaisiai 5-10 cm ilgio, iki 4 cm pločio, dešros formos, sultingi, kvapniu želės pavidalo baltu saldaus aromato minkštimu, primena kertuotį (pitahaya), subręsta rugsėjo-spalio mėnesiais (Lietuvoje spalio antroje pusėje). Tai sezoninis delikatesas, jie valgomi švieži, kad paryškinti skonį, kartais apšlakstomi citrinos sultimis. Mėgstami japonų, kartais naudojami kaip daržovė, apkepami su maltos mėsos įdaru, arba be jo. Odelė karstelėjusi, malonaus skonio.
Lapai valgomi, tinkami arbatoms ruošti. Jauni ūgliai valgomi, naudojami salotose, taip pat rauginami.

Augalas nesavidulkis, bet abiejų lyčių žiedai sutinkami ant to paties augalo, todėl teoriškai gali būti auginami ir derės pavieniui.  Jei augalą auginsite dėl vaisių, parinkite šiltesnę sodo vietą (prie šiltnamio, tarp pastatų, pamiškėje, popietinės saulės apšviestą vietą). Nors ir vienas augalas gali derėti, bet vaisius mezga šykščiai ir specialistų rekomenduojama sodinti po du ir daugiau augalų, geriau skirtingos kilmės ar veislės. 

Vijoklio šakos tradiciškai naudojamos pintinėms pinti. Jų ilgis gali siekti iki 10 metrų (Lietuvoje reiktų tikėtis iki 5-6 metrų)

Ūgliai,vaisiai ir šaknys turi įvairių vaistinių savybių, apie kurias galite plačiau sužinoti https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Akebia+quinata puslapyje

PFAF organizacijos duomenimis, akebijos vaisiams skiriama 4 valgomumo ir 2 medicininio panaudojimo balai iš 5. Tai įvairiapusiškai vertingas augalas.

4EBEAKEQUI_25
10 Prekės

Charakteristikos

Aukštis
4 - 6 m.
Apšvietimas
dalinis šešėlis
pavėsis
Priežiūra
lengva
Apdulkinimas
Kryžmadulkis
Derėjimas
rugsėjis - spalis
Vaisių skonis
delikatesinis
Kita
Itin vertinga
vaistinis augalas